PiluWine

PiluWine

Így indult 2016

2016. február 12. - piluwine

Lassan három hónapja nem írtam semmit. Megijedni nem kell, bort azért fogyasztottam azóta, de nem vettem a fáradtságot hogy lejegyzeteljem őket. Ez elég szomorú szakmai szemmel nézve, ennek ellenére sok érdekes tétellel találkoztam. Próbálom egy kicsit behozni a lemaradást, ezért egy hosszabb lélegzetvételű bejegyzés, bár annál felületesebb elemzések következnek. Szilveszterkor élmény volt a Diebolt champagne, érdekesség, hogy a Kreinbacher Extra Dry simán pariban volt vele. Fogyasztottunk még vékonyka pro seccot, nagyágyú Szent Tamásokat és a végén egy gyönyörű Merengőt. Szépen felépített sor volt, maximális borélményhez közelített.

Buék 2016

img_2298.JPG

 

Laza januári este volt, szűzpecsenyét sütöttem tejszínes krumplival. Érleltebb tokajit gondoltam hozzá és a Basilicus Egyszervolt 2011-es cuvée-re esett a választás. Meglepően jól struktúrált, friss(!), ropogós tétel volt a hosszabb érlelés ellenére, szép savakkal, ásvánnyal. Brávó. Az étel is kifogástalanul sikerült.

Szűzpecsenye tejszínes burgonyával

img_2581.JPG  

Basilicus Egyszervolt 2011    

img_2578.JPG

Szintén januári ínyenckedése voltunk hivatalosak unokahúgomékhoz. Görög estet tartottak nekünk, moussakával, saganakival és tzatzikivel. Sajnos Gál Titi Pinot Noir-járól nem készítettem képet de zseniálisan passzolt a paradicsomban és húsban gazdag moussakához. Kellemesen jó ivású volt, földes jegyre emlékszem belőle. Akkor ott nagyon talált.

Görög vacsora 2016. januárjában

fullsizerender_1.jpg

Még mindíg januárt írtunk. Juditka receptje alapján készítettem bolognai ragut, pennével tálaltam. Tettem bele a Vida Estve 2012 borból is, mely nagyon tiszta szekszárdi volt, Cabernet Franc-Merlot-Kadarka házasításával készült. A Merlot-s édeskés érzet nagyon tetszett, emellett feszes, szikár, nagyon szép borhoz volt szerencsénk.

Bolognai Penne és Vida Estve 2012

img_2704.JPG

Furmint Február. Szeretett szőlőfajtám hónapját üljük éppen. Részt vettem a nagy budapesti Furmint kóstolón, ami miatt erős lelkiismeret furdalás gyötör. Nem jegyzeteltem, de egy tállyai Rigófütty nevezetű hárslevelűn megakadtak az ízlelőbimbóim a sok nagyság mellett. Szarka, Pince, Szent Tamás, Zsirai, mind szép, tiszta, egymást felülmúló kiváló borok voltak. Azért vehettem volna komolyabban na.

Egy héttel később Mádon részt vettünk a munkatársaimmal egy nagyszerű szakmai kóstolón a Barta Pincénél, Barta Karcsi meghívására. Erről részletesebb elemzés következik.

Karcsi 2004-ben vágta ki az erdőt a mádi Király dűlő tízhektárnyi területén és betelepítette Furminttal. Ezáltal csakis dűlőszelektált alkotásai vannak. Évi 20.000 palackot készít, párat nekünk is megmutatott ezekből.

Barta Öreg Király 2012

Megjelenésében közepes mínusz intenzitás, szépen tapad a pohárra, gyors mozgása van és halvány citrom színe. Illata tiszta, érett, elsődlegesen a hordóból fakadó pörkölési aromák csapnak meg, aztán jön a Furmint zöldes jegye, a vanília, az őszibarack, végül egy kellemes édes hatás zárja orrunk élményét. Kóstolásra száraz, viszonylag magas sav, melyet nem kísér a test, de nagyon szépen zár a korty. Nekem nagyon tetszik, hogy van vége a bornak, újra és újra ezen időzöm. Az illatjegyek visszaköszönnek, majd köves utóérzet marad a szánkban. Feszes, szikár, jó ivású bor. Én azt mondom ez 86 pont.

Barta Öreg Király 2013

Színe ugyanaz mint egy évvel idősebb rokonáé. Illata hűvös, friss, lendületes, fejlődő stílussal, ebben is felfedezem az édes érzetet. Jóval kevesebb hordós jegyek, annál inkább Furmint! Kóstolás után a sav itt sem csekély, telis-tele citrusokkal, citrom, lime, a Furmint kevésbé jön, de a potenciál óriási. Szép, komplex anyag, a végén csodás köves íz zár. 89 pont minden további nélkül.

Barta Egy kis Furmint 2014

Nagyon nehéz év, ezért teljesen más arculattal jött ki a bor, marketing szempontból nagyszerű húzás. Vízszerű, gyors anyag, illatában csupa lendület, krém, de bezavar egy furcsa érett illat. Sav dögivel, a közepe a kortynak nagyon üres, nem jönnek a furmintos jegyek, a vége sem kerek. Ásványokban viszont gazdag, megállapításom az, hogy a mádi terroirt nem tudja felülírni a pocsék évjárat! 80 pont

Barta Szamorodni 2010

20 hónapig őrizték hordóban, halvány arany színe 14 karátos aranyra hasonlít. Fürge bor, közepes színintenzitással. Illatában egyből megérint a botrytis, pedig ezt nem szoktam jól érezni. Abszolút fejlődő, karamell, szép hordós jegyek, kellemesen édes. Szép savai vannak kóstolás után, a test kisebb hozzá, de az ízjegyei roppant gazdagok. Déli gyümölcsök tárháza, mangó, ananász, narancs. Viszonylag gyorsan vége van a élménynek, talán a szintén cudar 2010-es év az okozója. 87 pont

Barta Szamorodni 2013

Közepes mínusz intenzitás, ami illatában is csekély. Majdnem benézném száraznak, félszáraznak. Kevesebb cukor mint három évvel öregebb barátjáé, de ami marad az sem elegáns. Leírom, nekem nem tetszik, főleg az előző szamó fényében. 82 pont

Barta Aszú 2010

Csodaszép megjelenés, komplex illat, sárgabarack, déli gyümölcsök, nagyon-nagyon kellemes illatozni. 2010 nyomai itt is érezhetőek, a vége nem zárt de óriási tartalom és érték a bor közepén. Az évjáratra jellemző magas savval szépen elbánik a maradék cukor, teste viszont még vékony ehhez. Nagy jövő lehet előtte! 87 pont

Barta Pince, Aspremont kastély

img_2911.JPG

Barta-sor

img_2915.JPG

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://piluwine.blog.hu/api/trackback/id/tr668383976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása