Idén is részt vettünk a Borok Útja Rally-n. A túra két napos volt és a hegyaljai, egri és mátrai borvidéken kalandoztunk. Minden pincészetnél zsákmányoltunk két palack bort, nem volt ez másként a tarcali Degenfeld birtokon sem.
Régen kóstoltam "rendszeridegen" tokajit, ezért kiváncsian hoztam be a garázsból az új tokaji palackba töltött tarcali Furmintot. Nagyképűen gondoltam, megnézzük mennyivel vannak lemaradva. Figyelem! Mád rajongók számára meghökkentő elemzés következik!
Megjelenésében halvány szalma sárga, arany reflex nem mutatkozik, viszont szépen feltapad a pohárra, kissé olajos. Színintenzitása közepes mínusz. Illatában megérint az édes érzet, mögötte szépen jelenik meg a furmint zöldes, csalános jegye. Kifejezetten szép illata van, a fa szépen érződik rajta, de nem nyomja el a gyümölcsös jegyeket. Mandulás, krémes, érett őszibarackra emlékeztető illatvilág, mely abszolút fejlődő!
Kóstolás után nagy meglepetés ér. Száraz? Félszáraz? Mennyi is a maradék cukor? Jöttek a kérdések és még furmintfan cimborám sem tudott pontos választ adni. A "tizenpár" gramm/liter azonban meggyőző válasz volt, a csodás beltartalom viszont nem engedi a meglegyintő édességre helyezni a hangsúlyt. Szép savak, kissé éget torokban, de gyönyörű jegyei folyamatosan nyílnak. Ízében is jön az érett őszibarack, a korty vége csodás ásványossággal zárul. Aki kedveli a minerális ízeket, az most szaladjon el venni egy ilyen bort. Ilyen elegáns, köves lecsengéssel ritkán találkozunk.Szépen zár a bor, a végjáték viszont Furmint a javából! Szép év, szép alapanyag, kiváló bor! Bravó!
Ekkor kezdtem gyanút fogni, hogy honnan is származik ez a bor? Kérem szépen a MÁD határában lévő Galambos dűlő furmintja adta az alapanyagot ehhez a kifogástalan tételhez!
Garnélarákot sütöttem hozzá görög fűszerrel, amit aztán megforgattam tejszínben és spaghettivel tálaltam. Kedvesem tetszését is elnyerte a bor-étel párosítás!
90 pont
Kapható: Bortársaság
Ár: 2850 Ft