Hűtőszekrényünk folyamatos szereplője évjárattól és évszaktól függetlenül. Leírásom nyilván elfogult, hiszen a márka születését kezdetektől aktív munkával kísértem végig. Először szeptemberben kóstoltam a bor harmadik, 2013-as évjáratát és bevallom férfiasan, nem tetszett. Nyers és zöld volt, még nem állt össze a bor. Tanultabb kollégáim már ekkor türelemre intettek és jóslatuk tökéletesen beigazolódott!
Amit a mindenkori Mád borokról feltétlenül tudni illik: mádi szőlősgazdák szigorú terméskorlátozással nevelt szőlejéből készül, majd reduktív eljárással készül a bor. Az első tétel a bortörténelemben, amely saját tokaji palackot kapott, 100% pure Furmint. Hivatott a települést képviselni minőségében, megjelenésében és illat/ízjegyeiben egyaránt.
Nézzük mit mutat a Mád Furmint 2013 2015. januárjában.
Megjelenésében tiszta, közepes intenzitású, 14 karátos aranyra emlékeztető szín. Nincs vizes széli elszíneződés, szinte áll a pohárban, úgy tapad a falára. Illata nagyon elegáns, friss, fejlődő, citrommal, almával és a korábbi két évjáratból megszokott édeskés érzettel.
Kóstolás után már az elején megcsíp. Zöldes, csalános, almás, citrusos jegyeivel nagyon telt korty fogad tele élettel, krémes és ásványos lecsengéssel. Közepesen hosszú élményt biztosít, de nem feltétlenül ezt keresem benne. Teljesen optimális sav-alkohol-test egyensúly szintén közepes mértékben. Technológiailag kifogástalan, csakúgy mint az alapanyag.
Bármikor, bárkivel, bármilyen alkalomra.
Reduktív-fehér kategóriában nehéz jobbat elképzelni.
Ár: 2400 Ft
Beszerzés: METRO, SPAR, Culinaris, Első Mádi Borház és Bisztró
88 pont